Duramax Diesels Forum Truck of the Week
  #1  
Old 03-21-2020, 05:08 AM
tkerb92 tkerb92 is offline
FNG
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 6
Default 01 3500 security light issue

New to the forum so hopefully this is the right spot
My truck starts and runs fine but the message center alternates between the battery symbol and security. everything else works perfect

recently my truck was down for a few months to do some body work and in the process my batteries went dead and truck had zero power. I recharged them and they work fine but I disconnected the batteries while finishing the job so they wouldn't die again.
Also the doors were removed for the body work if that is important.

I did try the reset method with turning the key but that didn't help, I think thats if the truck won't run. I also tried grounding the positive for 30+minutes to reset the computer and that also didn't work.
I have found a few threads about this but most of them are for trucks that won't stay running so hopefully someone can help solve my issue, thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-21-2020, 06:24 AM
zakkb787's Avatar
zakkb787 zakkb787 is offline
<thatís not me...
 
Join Date: Sep 2014
Location: Granite Falls NC
Posts: 2,099

Default

Try new batteries. These trucks are extremely sensitive to voltages and amps. Just because they crank your truck doesn’t mean they aren’t causing the other issues.
__________________
2006 LLY CC/SB LT3 black, charcoal interior, tuned, leveled on 33s, my little piece of heaven

Other toys:
1982 K10 6.2 Detroit diesel/sm465/np205 with 4 inch lift and 35s.
2011 Yamaha YFZ450X
2018 GasGas XC300
Reply With Quote
  #3  
Old 03-21-2020, 06:29 AM
tkerb92 tkerb92 is offline
FNG
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by zakkb787 View Post
Try new batteries. These trucks are extremely sensitive to voltages and amps. Just because they crank your truck doesnít mean they arenít causing the other issues.
I have been thinking that might be part of the problem. I wish batteries weren't so expensive incase that isn't the fix
Reply With Quote
  #4  
Old 03-21-2020, 08:18 AM
CHEZELTINE's Avatar
CHEZELTINE CHEZELTINE is offline
Gearhead
 
Join Date: Dec 2013
Location: BOISE, ID
Posts: 49
Default

Quote:
Originally Posted by zakkb787 View Post
Try new batteries. These trucks are extremely sensitive to voltages and amps. Just because they crank your truck doesnít mean they arenít causing the other issues.
My 03 was acting up as well but would start and run. After cleaning every ground on the truck, I ended up replacing batteries and all is well again. Went with O'Reilly house brand AGM, been solid for 3 years so far.

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
__________________
03 CC/SB, AD4G165, EFI LIVE, A BUNCH OF DUMB BOLT ON'S AND 64MM DROP-IN BIG THANKS TO BURNDOWN.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-21-2020, 08:35 AM
tkerb92 tkerb92 is offline
FNG
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 6
Default

Alright thanks. Looks like Iíll be on my way to pick up some batteries then.
Iíll post my results
Reply With Quote
  #6  
Old 03-21-2020, 08:38 AM
CHEZELTINE's Avatar
CHEZELTINE CHEZELTINE is offline
Gearhead
 
Join Date: Dec 2013
Location: BOISE, ID
Posts: 49
Default

Quote:
Originally Posted by tkerb92 View Post
Alright thanks. Looks like Iíll be on my way to pick up some batteries then.

Iíll post my results
Yes, please do. I'd say at least get them tested with a carbon pile before pulling the trigger on anything. Not a fan of digital batter testers, they can't put a load on like the carbon pile.

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
__________________
03 CC/SB, AD4G165, EFI LIVE, A BUNCH OF DUMB BOLT ON'S AND 64MM DROP-IN BIG THANKS TO BURNDOWN.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-21-2020, 08:39 AM
DAVe3283's Avatar
DAVe3283 DAVe3283 is offline
Heavy & Slow



 
Join Date: Sep 2009
Location: Boise, ID, USA
Posts: 3,262

Default

If you have a friend or a digital multimeter with a memory function, you can do a quick test of the batteries.

Hook the meter up to one of the batteries (or the red jump start block near the power steering pump). Start the truck. If the voltage drops below 10 volts while it is starting, the batteries are toast. The trucks will still start down to 9V (saw one wheeze to life at 8.x volts), but it pisses off all the computers. I really like to see it stay above 11.0V while cranking. New batteries will hold 11+ volts while cranking.

You could also get a scan tool and see what is causing the security & battery warning lights according to the computers.
__________________

Reply With Quote
  #8  
Old 03-21-2020, 09:48 AM
tkerb92 tkerb92 is offline
FNG
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 6
Default

Okay I will try testing before buying batteries.
Thanks
Reply With Quote
  #9  
Old 03-21-2020, 03:45 PM
dndj's Avatar
dndj dndj is offline
Boost!
 
Join Date: Apr 2019
Location: Oregon
Posts: 110

Default

Sounds very similar to this thread. I didn't see the OP ever post up the resolution though, but he's an active member here so maybe he could help out.

https://www.duramaxdiesels.com/forum...ad.php?t=83860
__________________
Dale
2003 (LB7) 3500 dually EC/LB->FB, Allison by [email protected], PPEI, AD100, Banks Intake+4" exhaust,CTS2
Reply With Quote
  #10  
Old 03-23-2020, 10:20 AM
tkerb92 tkerb92 is offline
FNG
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 6
Default

So I got a little busy the past few days so just had time to put the batteries on the load tester.
I got 13 volts and dropped to 11 under load for both batteries. So Iím I donít think the batteries are the problem.
Reply With Quote
  #11  
Old 03-25-2020, 11:50 AM
RMJ_LB7's Avatar
RMJ_LB7 RMJ_LB7 is offline
The "Different" One
 
Join Date: Feb 2020
Location: California
Posts: 98
Default

My truck as well has the security light issue and also the past couple nights randomly the truck alarm will go off. Also while driving down the road the locks will lock/unlock crazily sometimes. Are you having the same issues?
__________________
"Race Truck": 2001 Single Cab Short Bed LB7 w/4L80E swap

Tow Rig: 2002 CCSB LB7, Airdog and tow tune.
Reply With Quote
  #12  
Old 03-26-2020, 03:03 AM
tkerb92 tkerb92 is offline
FNG
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 6
Default

No, nothing like that.
The light just stays on while driving and everything else works perfectly.
I had to drop my truck off for inspection so I figured Iíd let the shop handle it from here. I will post the outcome though
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors