Duramax Diesels Forum Truck of the Week
  #1  
Old 07-27-2010, 10:59 AM
Josh2002cc's Avatar
Josh2002cc Josh2002cc is offline
That Uncle
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,831

Default 2008 LMM issue

I have an 08 LLM with 13,000 miles on it. I bought the truck salvaged with 2,000 miles on it hit hard on the right front. It ran great after I fixed it, not one problem. I put about 700 miles on it and decided the dpf had to go, put turbo back magnaflow dual exhaust on it with the edge race evolution programmer only run on level 1.

Love the power but now about a year later and 10,000 miles i'm having problems. During everyday driving I really don't notice issues but as soon as I put a load on it the motor seems like it surges, the boost drops and it starts puffing dark black smoke. I started noticing the problem just before this past winter. At first it wasn't much of an issue but I plow with the truck and after the heavy snows we got the problem got worse and worse puffing more and more smoke and cutting out worse and worse. I replace the fuel filter thinking that was the problem but no such luck, the problem continued. I've just ignored the problem for the past few months and not pulled anything so it really hasn't bothered me that much. Well last weekend i pulled a 35ft trailer 500 miles one way on vacation and the truck ran like shi!!!. I noticed around 1700 to 1800 rpm it was starting to surge and lost boost non-stop under a load up inclines. It got to the point where it would be on a large hill and I could hear the waste gate completly open and it would lose all boost. I would have to completely let off the gas to get it to come out of it. It did this non-stop for 500 long miles. I noticed if I would hold the rpms above 2000 before I started to go up the inclines it wouldn't miss a beat. Only problem with that was I made it a whole 160 miles on 23 gallons of fuel.

I just don't know what to do. I'm not sure if there is something wrong with programmer, a sensor, a hole in the intercooler or if there is something wrong with the egr. I just got my egr blocker in the mail but I know there has to be more to it. I took it to the dealer and they wanted to pull the turbo out of it to check it. I declined on that offer as there couldn't be anything wrong with the turbo and if there is I'll take it out myself with your suggestions. Anyone have any ideas please let me know.

posting for a friend
__________________
Quote of the month.

Quote:
Originally Posted by plowboy_lbz View Post
The guy who built it isn't in hiding but no one has been able to contact him.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-27-2010, 11:58 AM
LBZ's Avatar
LBZ LBZ is offline
Super Moderator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ontario
Posts: 10,073

Default

What kind of intake does it have on it?
Could it possibly the intake throttle valve thingy jacking around and closing?
Any codes?

Last edited by LBZ; 07-27-2010 at 12:00 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-27-2010, 03:33 PM
Josh2002cc's Avatar
Josh2002cc Josh2002cc is offline
That Uncle
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,831

Default

K & N intake and no codes.
__________________
Quote of the month.

Quote:
Originally Posted by plowboy_lbz View Post
The guy who built it isn't in hiding but no one has been able to contact him.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-27-2010, 03:45 PM
IOWA LLY's Avatar
IOWA LLY IOWA LLY is offline
Yes, its really me
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2,274
Default

Does it do it with a stock intake? Have you tried cleaning the maf sensor?
__________________
2003 GMC CCSB LLY
Built by me, tuned by me.

2009 ECI Diesel Truck Points Champion
2010 ECI Diesel Truck Points Champion
2011 ECI Diesel Truck Points Champion
2012 ECI Diesel Truck Points Champion

Big thanks to everyone who helps me.

Best 1/8th, 7.29, 98.6MPH (Street tires, fuel only, single Journal bearing GT42 charger) (2010)

Best 1/8th, 6.93, 104.24MPH (Street tires, fuel only, single HX60 turbo) (2016)

Best 1/8th, 6.60, 106.6MPH (Street tires, fuel only, single HX60 turbo) (2017)
Reply With Quote
  #5  
Old 07-27-2010, 03:56 PM
SteveFord's Avatar
SteveFord SteveFord is offline
What's Next?
 
Join Date: May 2008
Location: Iowa
Posts: 1,317
Default

program it back to stock and see if it does it before it throws all the pdf codes.
__________________
2016 Chevy CCSB
Reply With Quote
  #6  
Old 07-27-2010, 04:45 PM
Cougar281's Avatar
Cougar281 Cougar281 is offline
Hotrodder
 
Join Date: Sep 2006
Location: St Louis, MO
Posts: 1,342

Default

Check your pressure regulator... My LBZ is surging some, more noticable when I flip on the elevated idle. Here's what mine looks like.....
Attached Images
File Type: jpg FPR Plot.jpg (80.9 KB, 10 views)
__________________
'04.5 2500HD Silverado LT CC/LB, LBZ D/A Dark Grey
Metallic, 05+ HD Hood & Grille, 192k and counting
Mike L Trans built by ME.
EFILive, PPE Race Valve, KD Twin Lift Pumps & Billet Fuel Pickup, MBRP 4" "Cat-Back" T409 straight piped.

300.59' 3rd place first pull

Best 1/4 times:
Truck: 14.067 @ 96.29, weighing in at over 7200#
446.4RWHP/820.2RWTq
Car (95 Cougar 4.6L V8): 14.680 @ 94.00

"The FIRST weapon is the mind, all others are incidental."
"I'd rather be judged by twelve than carried by six."

Last edited by Cougar281; 07-27-2010 at 04:48 PM.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 07:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors