Duramax Diesels Forum Truck of the Week
  #1  
Old 01-26-2010, 11:51 AM
02dirtymax's Avatar
02dirtymax 02dirtymax is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jul 2009
Location: Ohio
Posts: 149
Default Help - LB7 won't start after turbo swap

Just got done installing a Silver Bullet turbo in my 02 LB7 this morning. Truck has had the batteries disconnected and stock turbo out for about 2 months. The truck turns over, builds oil pressure, it is just not firing at all. I plugged the block heater in about an hour ago (never used it before). I jumped the truck to make sure I had plenty of juice. Checked for prime. I checked codes with EFI and it is throwing P1631- something about theft deterrent. I cleared it and every time I try to start it the code comes back. Any ideas on what I need to do, this is killing me that I got a new turbo and can't even try it out!
__________________
2002 Duramax 600+HP - Sold
2004 Duramax - Sold
2006 Duramax - Sold
2012 Cummins - Sold
2007 Duramax (LBZ)
Reply With Quote
  #2  
Old 01-26-2010, 12:04 PM
S Phinney's Avatar
S Phinney S Phinney is offline
Hotrodder
 
Join Date: Aug 2008
Location: Quncy, Fl
Posts: 3,802

Default

Check all your wiring plugins. It is possible to diable the VATTS and see if it works. I had a problem with a Ignition fuse under the hood getting loose with the cold (bad connection) and it wouldn't start. The truck thought it was being stolen and disabled the igntion. Its probable something simple like that.
__________________
03 GMC 4x4 CC/SB Intake, Dual Exhaust, built motor by Me, Cognito Kryptonite Suspension upgrades, Custom Traction Bars by Me, Suncoast Trans, 1055-1 Convertor, Two AirDog II 200's, Billet Sump, Venom Tuning AKA Me, Custom Fabbed Fuel system, Flexlite Fans, Best Time to date 7.14 at 98.21 mph 1211.8HP 1954.5 FT/Lb torque
2013 LML Daily Driver, 5" FloPro Exhaust, Venom Tuning, Ad 165 4G Lift Pump, Upcoming HSP Billet Bridge And Piping, Upcoming CP3 Conversion
Reply With Quote
  #3  
Old 01-26-2010, 01:24 PM
02dirtymax's Avatar
02dirtymax 02dirtymax is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jul 2009
Location: Ohio
Posts: 149
Default

I think it is something simple also, I just can't find it. I went through the engine bay and wiggled all the connections that I could find. I tried disconnecting the batteries for about 40 minutes and still have the same problem.
__________________
2002 Duramax 600+HP - Sold
2004 Duramax - Sold
2006 Duramax - Sold
2012 Cummins - Sold
2007 Duramax (LBZ)
Reply With Quote
  #4  
Old 01-26-2010, 01:27 PM
05smoker's Avatar
05smoker 05smoker is offline
I'm officially done!
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lebanon, OH
Posts: 2,378

Default

Quote:
Originally Posted by S Phinney View Post
It is possible to diable the VATTS and see if it works.
I would disable the VATS and reflash the ECM. At least rule that out and it only takes a few minutes.
__________________
2005 2500HD CHEVY CCSB, Blackout VVT, FPE SCIV w/ 1057, 3" lowering shackles, overloads removed, Cooper Zeon LTZs on BMF REPRs. SOLD

Thanks to Fleece, Blackout Performance, Genes Machine Shop, Tim, Bullfrog, Simon, Mark Broviak .......

Remote mount turbo, Electric Water Pump, Cheetah turbo - Member #1
Reply With Quote
  #5  
Old 01-26-2010, 01:28 PM
jonathancasey19's Avatar
jonathancasey19 jonathancasey19 is offline
yepppp
 
Join Date: Sep 2008
Location: Morehead City, North Carolina
Posts: 1,066

Default

check for any blown fuses? i remember seeing that solved a similar situation to yours
__________________
2002 LB7 ECSB Summit White
S366/74 .91 billet 6-blade race cover 360 thrust bearing, S&S 65% injectors w/BMS SAC nozzles, Exergy 10mm cp3, Cognito NTBD 4-6", EFI Live dsp5, Airdog 150, RDL's uppipes, SC IV w/1056, 6" stacks, Wherli Fab S366 intake, all custom led lighting & quad morimoto HID's, x2 12" subs, pillar gauges, debadged, Cognito brace kit & HD tie rods, Bilstein 5100's, 35x12.50 m/t atz's w/ 20" chrome rockstars
12.67 @ 105 w/ stock fuel system
Reply With Quote
  #6  
Old 01-26-2010, 01:41 PM
02dirtymax's Avatar
02dirtymax 02dirtymax is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jul 2009
Location: Ohio
Posts: 149
Default

I don't have a laptop (I usually drive through my yard up to my living room window and throw a 20 foot usb cord out from my desktop- pretty classy huh?) So that makes it hard to disable the VATS, which sucks because that sounds like it is a likely solution for some reason. I am trying to do the passlock reset right now (try to start, leave key on for ten minutes, turn off for 20 seconds and repeat twice, then should start 4th time) I will go through my fuse block if that doesn't work and check fuses I guess.
__________________
2002 Duramax 600+HP - Sold
2004 Duramax - Sold
2006 Duramax - Sold
2012 Cummins - Sold
2007 Duramax (LBZ)
Reply With Quote
  #7  
Old 01-26-2010, 02:25 PM
05smoker's Avatar
05smoker 05smoker is offline
I'm officially done!
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lebanon, OH
Posts: 2,378

Default

http://www.duramaxdiesels.com/forum/...ighlight=p1631

Thread with P1631 code.
__________________
2005 2500HD CHEVY CCSB, Blackout VVT, FPE SCIV w/ 1057, 3" lowering shackles, overloads removed, Cooper Zeon LTZs on BMF REPRs. SOLD

Thanks to Fleece, Blackout Performance, Genes Machine Shop, Tim, Bullfrog, Simon, Mark Broviak .......

Remote mount turbo, Electric Water Pump, Cheetah turbo - Member #1
Reply With Quote
  #8  
Old 01-26-2010, 02:30 PM
02dirtymax's Avatar
02dirtymax 02dirtymax is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jul 2009
Location: Ohio
Posts: 149
Default

The passlock reset worked!!!! I got it to fire up, man that things sounds sweet. I have to watch the kids for the rest of the night so no time for a road test yet. I have to go to the big truck shop in the morning to get some exhaust pieces and I should be able to see how it runs. Thanks for the ideas.
__________________
2002 Duramax 600+HP - Sold
2004 Duramax - Sold
2006 Duramax - Sold
2012 Cummins - Sold
2007 Duramax (LBZ)
Reply With Quote
  #9  
Old 01-26-2010, 03:05 PM
jonathancasey19's Avatar
jonathancasey19 jonathancasey19 is offline
yepppp
 
Join Date: Sep 2008
Location: Morehead City, North Carolina
Posts: 1,066

Default

glad you got it figured out
__________________
2002 LB7 ECSB Summit White
S366/74 .91 billet 6-blade race cover 360 thrust bearing, S&S 65% injectors w/BMS SAC nozzles, Exergy 10mm cp3, Cognito NTBD 4-6", EFI Live dsp5, Airdog 150, RDL's uppipes, SC IV w/1056, 6" stacks, Wherli Fab S366 intake, all custom led lighting & quad morimoto HID's, x2 12" subs, pillar gauges, debadged, Cognito brace kit & HD tie rods, Bilstein 5100's, 35x12.50 m/t atz's w/ 20" chrome rockstars
12.67 @ 105 w/ stock fuel system
Reply With Quote
  #10  
Old 01-26-2010, 03:37 PM
02dirtymax's Avatar
02dirtymax 02dirtymax is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jul 2009
Location: Ohio
Posts: 149
Default

Anybody know what might have caused my problem so I don't do it again?
__________________
2002 Duramax 600+HP - Sold
2004 Duramax - Sold
2006 Duramax - Sold
2012 Cummins - Sold
2007 Duramax (LBZ)
Reply With Quote
  #11  
Old 01-26-2010, 05:08 PM
dmaxvaz's Avatar
dmaxvaz dmaxvaz is offline
wannabe puller
 
Join Date: Nov 2006
Location: METRO DETROIT
Posts: 1,132
Default

Quote:
Originally Posted by 02dirtymax View Post
anybody know what might have caused my problem so i don't do it again?
leaving it disconnected for 2 months did it.
__________________
01 chevy 2500hd rclb, all work and no play! boss v plow, 65 hp predator tune, afe intake, dimondeye 4" exh., 285s, stock everything.
02 chevy 2500hd ccsb, rancho 9000s. suncoast IV w/1057, EFI LIVE dsp5, AD150. LBZ CP3. Kriptonite centerlink/tierods. 305/55r20s Toyo a/t. Billet wheel s366/74 by Northwest Diesel Service and Performance. BD Blowoff valve. New best 1/4 mile time: 12.59 @106.62. Toman Tuning Inside.

Last edited by dmaxvaz; 01-26-2010 at 05:11 PM.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-26-2010, 05:18 PM
PhilsLB7's Avatar
PhilsLB7 PhilsLB7 is offline
Way Better Than Facebook
 
Join Date: Jun 2009
Location: Tennessee
Posts: 810
Default

Quote:
Originally Posted by 02dirtymax View Post
The passlock reset worked!!!! I got it to fire up, man that things sounds sweet. I have to watch the kids for the rest of the night so no time for a road test yet. I have to go to the big truck shop in the morning to get some exhaust pieces and I should be able to see how it runs. Thanks for the ideas.
How about some video when you get a chance?
__________________
Phillip

02 Chevy 2500HD CC/SB 4X4 LB7 w/Allison Trans
Just stock
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors