Duramax Diesels Forum Truck of the Week
  #1  
Old 12-15-2011, 08:10 AM
LarryJewell's Avatar
LarryJewell LarryJewell is offline
Back with his honey :)


 
Join Date: Jan 2007
Location: San Angelo
Truck: LLY
Engine: LLY
Transmission: Automatic
Posts: 11,916

Default Symptoms of water in fuel ?????

Idles fine, drives fine until a little fuel is given, cuts out in cruise, fuel pressure gauge bounces, rail pressure gauge is erratic under acceleration, and it appears there may be water droplets when I drained the fass water seperator. What to do?
__________________
2004 LLY
Cheetah & MPI Twins
PPE Duel Fuelers


Member # 270





Reply With Quote
  #2  
Old 12-15-2011, 09:10 AM
wrcknkrw's Avatar
wrcknkrw wrcknkrw is offline
Hotrodder
 
Join Date: Feb 2008
Location: roy ut
Truck: sc/lb
Engine: lly
Transmission: Automatic
Posts: 286
Default

When mine had that issue with mine sometimes it ran great other times it would sputter and buck. All power would drop and she would smoke pretty bad, kind of a greyish white smoke. A few seconds later it would clear up run fine and then start again.
__________________
04 LLY sc lb 4x4 EPR twins,EPR trans,efi by EPR,fass 150,edge insight,5" strait pipe
Reply With Quote
  #3  
Old 12-15-2011, 09:16 AM
LarryJewell's Avatar
LarryJewell LarryJewell is offline
Back with his honey :)


 
Join Date: Jan 2007
Location: San Angelo
Truck: LLY
Engine: LLY
Transmission: Automatic
Posts: 11,916

Default

how did you fix it, Ive dumped in some sea foam and will be changing the filter pretty soon
__________________
2004 LLY
Cheetah & MPI Twins
PPE Duel Fuelers


Member # 270





Reply With Quote
  #4  
Old 12-15-2011, 10:14 AM
paint94979's Avatar
paint94979 paint94979 is online now
Beer Nazi
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 11,828

Default

Drain your tank, change all filters, run an additive that claims to dispense water, and for me I ran a piss load of 2 stroke oil a quart to 5 gallons of fuel to lube my injectors
__________________
LLY's are COOL

HUGE Thanks to Chris, Mike L., McRat Racing, Total Performance Diesel, PPE, Trent, Wicked Diesel, Mike, Henry of Creatures of the Night, Exergy Engineering and the rest of Team Salad<--My Tailgate's Always open for all of you!!

11.84 @ 115
Tailgate Crew Member #2
Reply With Quote
  #5  
Old 12-15-2011, 06:04 PM
White Duramax's Avatar
White Duramax White Duramax is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jun 2008
Location: ohio
Truck: EC/SB
Engine: LLY
Transmission: Automatic
Posts: 190
Default

Water in the fuel will kill LLY injectors in quick order. Not just a few drops in the filter. I had one that I had to put 6 new injectors because of water.
__________________
02 EC/SB 4x4 LB7/Allison
Reply With Quote
  #6  
Old 12-16-2011, 08:13 AM
wrcknkrw's Avatar
wrcknkrw wrcknkrw is offline
Hotrodder
 
Join Date: Feb 2008
Location: roy ut
Truck: sc/lb
Engine: lly
Transmission: Automatic
Posts: 286
Default

Quote:
Originally Posted by White Duramax View Post
Water in the fuel will kill LLY injectors in quick order. Not just a few drops in the filter. I had one that I had to put 6 new injectors because of water.
Not necessarily true. My truck had quite a bit of water in the transfer tank that got mixed throughout. I had to drive it for a while to get to the next city so i could drain it. After draining both tanks and changing filters it still had water in the lines. Roughly 20-25 minutes of driving finally flushed it. 40k miles later on the same stock injectors they still have great balance rates.
__________________
04 LLY sc lb 4x4 EPR twins,EPR trans,efi by EPR,fass 150,edge insight,5" strait pipe
Reply With Quote
  #7  
Old 12-16-2011, 01:09 PM
LarryJewell's Avatar
LarryJewell LarryJewell is offline
Back with his honey :)


 
Join Date: Jan 2007
Location: San Angelo
Truck: LLY
Engine: LLY
Transmission: Automatic
Posts: 11,916

Default

so far my balance rates are fine
__________________
2004 LLY
Cheetah & MPI Twins
PPE Duel Fuelers


Member # 270





Reply With Quote
  #8  
Old 12-16-2011, 01:17 PM
Relentlesscummins Relentlesscummins is offline
LB7
 
Join Date: Oct 2009
Truck: SBCC
Engine: LB7
Transmission: Automatic
Posts: 455
Unhappy

Mine as same symptoms. Did urs toss any codes? Mine has no codes which leads me to believe its the fuel
Reply With Quote
  #9  
Old 12-17-2011, 08:26 PM
White Duramax's Avatar
White Duramax White Duramax is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jun 2008
Location: ohio
Truck: EC/SB
Engine: LLY
Transmission: Automatic
Posts: 190
Default

Quote:
Originally Posted by wrcknkrw View Post
Not necessarily true. My truck had quite a bit of water in the transfer tank that got mixed throughout. I had to drive it for a while to get to the next city so i could drain it. After draining both tanks and changing filters it still had water in the lines. Roughly 20-25 minutes of driving finally flushed it. 40k miles later on the same stock injectors they still have great balance rates.
Wish I could say that for my buddies truck. First injector started acting up within 20 miles of filling up. They next 2 right after the first was replaced and the last 3 shortly after. 3-4 filter changes also and ended up dropping the tank and cleaning it out.
__________________
02 EC/SB 4x4 LB7/Allison
Reply With Quote
  #10  
Old 12-19-2011, 01:55 PM
LarryJewell's Avatar
LarryJewell LarryJewell is offline
Back with his honey :)


 
Join Date: Jan 2007
Location: San Angelo
Truck: LLY
Engine: LLY
Transmission: Automatic
Posts: 11,916

Default

2 pints of Sea Foam, 1 pint of Diesel Kleen (Grey bottle) and a quart of 2 Stroke (walmart brand), probably drained 3 or 4 gallons fuel out of Fass water seperator. Down to 1/4 tank of fuel now and seems to have cleared up, balance rates never did get bad. New Fass filter going on later this week, Been driving around on a 10 micron Fass filter since I deleted the factory filter head assembly, going back with a 3 micron.

Never got a code, never smoked, just ran bad, did have an instance where it limited to 2000 rpms. It always started right up too.
__________________
2004 LLY
Cheetah & MPI Twins
PPE Duel Fuelers


Member # 270





Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vB.Sponsors