Duramax Diesels Forum Truck of the Week
  #1  
Old 11-22-2017, 04:12 PM
HD4ME HD4ME is offline
FNG
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 9

Default Crank no start.

Just picked up a Lb7 for super cheap as a crank/no start. Previous owner claimed that it shut off going down the road, threw a couple of parts at it then parked it. I threw some batteries in it and a scan tool on it and got no codes, turns over over fine, has crank signal, it has a new Air Dog 2 pump/filter on it and when on system seems to be primed, according to the scanner it is reaching desired fuel rail pressure when cranking and i can smell fuel just not out of the tail pipe, valley is dry so I dont think the CP3 is leaking. My question is, will bad injectors cause it to just shut off and not start?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-22-2017, 04:37 PM
aashton1206 aashton1206 is offline
Hotrodder
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 172
Default Crank no start.

Not unless they were really bad. And you would have other symptoms. Did you purge the fuel system so there is no air in the lines? How do the hard lines to the injectors look, maybe a little loose? Have you check the ecm with a scanner and seen if it displays the vin or jumbled digits? If everything checks out get some ether and spray it in the intake after the filter and see if it fires. If it starts let it warm up and pull rates off it. If there is an indication of any motor issues, like contaminated oil and such, do a compression check.


2004 Silverado Cali lb7, Airdog ll 165, fresh sticks at 325k, Rick Fletes Dsp 5 on v2, 33x12.5 nitto at on 20 inch American Racing 20x10 wheels, Stage 5 Built Transmission by Mike Cole with triple disc billet low stall converter, 4 inch Injen cold air intake, Profab Intake Horn, Batmo Wheel, PPE Race Valve, Full EGR Removed w/ fed belt, 3.5 inch MBRP Downpipe, Full five inch MBRP Exhaust axle dump, lbz cp3 pump, Dual Platinum AGM Duralast, High Output Alternator, Cognito Pittman and idler w/ support kit, Cognito Upper Contol arms, Drilled and Slotted Rotors on all four Corners, FED Y Bridge, Shantz Custom Fab Traction Bars.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-22-2017, 05:12 PM
DAVe3283's Avatar
DAVe3283 DAVe3283 is offline
Heavy & Slow



 
Join Date: Sep 2009
Location: Boise, ID, USA
Posts: 2,755

Default

DON'T USE ETHER!

If you even think about a can of ether, disconnect the glow plug controller. Then throw the can far far away.

Get the scan tool back out, look for commanded injector pulse, and see if it is even trying to fire the injectors.

If so, look for a mechanical issue.
If not, look for an ECU or sensor issue. Check for cam signal too, not just crank.

And don't use ether.

Sent from my Cat S60 using Tapatalk
__________________

Reply With Quote
  #4  
Old 11-22-2017, 06:31 PM
TheBac's Avatar
TheBac TheBac is offline
Why do I keep doing this?


 
Join Date: Apr 2008
Location: Mid Michigan
Posts: 11,453

Default

FICM go bad?

Reluctor wheel loose?

I know, rare occurances....
__________________
Tom
"BBT" -- 2003 GMC CC/SB 4x4 12.14@111.15
"Flyin' Brick" -- 1999 Chevy 1500 RC/SB 2wd -- stalled out, no motivation
"The Cruzer" -- 2014 Chevy Cruze Diesel -- the fun little DD
"The Bigger Boat" -- 2011 Workhorse P700 - 6.0LS/Allison - what I drive at work


Two wrongs dont make a right, but three rights do make a left.

Reality is a matter of perspective.

This forum isn't for the weak of heart.....or wallet.

"Lets build a race car they said. Itll be fun they said. I don't know who "they" are.........but they need a good punch in the face!" -- mufflerguy (yb)

Last edited by TheBac; 11-23-2017 at 04:44 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-22-2017, 06:39 PM
HD4ME HD4ME is offline
FNG
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 9

Default

So injector command numbers are bouncing around while cranking and cam signal is present although I did get a few counts of a missed cam reference. Im assuming that if inj command numbers are moving the injectors are being told to fire correct?
Reply With Quote
  #6  
Old 11-22-2017, 06:40 PM
HD4ME HD4ME is offline
FNG
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 9

Default

also, with the Air Dog in place, can I bypass the stock filter?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-22-2017, 06:58 PM
DAVe3283's Avatar
DAVe3283 DAVe3283 is offline
Heavy & Slow



 
Join Date: Sep 2009
Location: Boise, ID, USA
Posts: 2,755

Default

If you are getting missed cam counts, you have a sensor or wiring issue. I can drive 10 hours straight and never get one missed pulse.

I'd start there.

Sent from my Cat S60 using Tapatalk
__________________

Reply With Quote
  #8  
Old 11-23-2017, 01:49 PM
aashton1206 aashton1206 is offline
Hotrodder
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 172
Default Crank no start.

Yes bypass, Iím assuming you checked all the big things before posting it. Have you put a reader on it yet. You need to make sure itís totally purged of air in the lines after the head if it is still installed. Number one cause of no crank no start I have gotten.


2004 Silverado Cali lb7, Airdog ll 165, fresh sticks at 325k, Rick Fletes Dsp 5 on v2, 33x12.5 nitto at on 20 inch American Racing 20x10 wheels, Stage 5 Built Transmission by Mike Cole with triple disc billet low stall converter, 4 inch Injen cold air intake, Profab Intake Horn, Batmo Wheel, PPE Race Valve, Full EGR Removed w/ fed belt, 3.5 inch MBRP Downpipe, Full five inch MBRP Exhaust axle dump, lbz cp3 pump, Dual Platinum AGM Duralast, High Output Alternator, Cognito Pittman and idler w/ support kit, Cognito Upper Contol arms, Drilled and Slotted Rotors on all four Corners, FED Y Bridge, Shantz Custom Fab Traction Bars.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors