Duramax Diesels Forum Truck of the Week
  #1  
Old 01-24-2018, 05:27 AM
durawhore's Avatar
durawhore durawhore is offline
Hotrodder
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 124
Default Low oil chime

Fixing a few issues on a buddys truck. I can't seem to get this low oil chime to go away dash reads low psi replaced oil pressure sensor along with wiring harness to the sensor still no chang. only comes on when truck is warm and rpms are under 1800 trucks been drove like this for awhile so it' obviously has psi. any other thoughts? going to to a gauge on it to check it
Reply With Quote
  #2  
Old 01-24-2018, 11:08 AM
PACougar's Avatar
PACougar PACougar is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jun 2012
Location: El Dorado Hills, Ca
Posts: 2,096
Default

I certainly wouldn't just assume you don't have low oil pressure because you've been driving it around like that. Have you checked the pressure with a scanner or EFI Live? If that reads low, I'd recommend you get a mechanical guage and check the pressure.
__________________
2004 LB7 EC/LB 2WD Dropped 6" in the front on coil overs and 7" in the rear on 18"s, Hellwig front and rear sway bars. Caltracs traction bars.
Socal Diesel built bottom end, FI S480 Billet wheel and race cover, RDL Headers and pipes,
Dual Cp3(1 modded and 1 stock), Exergy 100% over injectors,
Socal Diesel injector clamps, Socal Stage 2 Heads/ARP Head Studs
Suncoast GMAX-5 plus some billet built by my best friend Dave(He's a Badass like that), 1058 converter, MikeL Cooler
Mag-Hytec pans on Tranny(Scraping a little) and Diff
Custom modified MBRP exhaust i.e. it dumps in front of the rear tire(Also by Dave). Never had a cat
Labonte Motorsports water/meth, AirDog II 200
Custom 5" Intake Pipe w/AFE Filter, BD Cool It Intercooler,
EFI Live DSP5
Torsen limited slip(POSI), Gauges
DON'T PURCHASE FROM INDUSTRIAL INJECTION UNLESS YOU ENJOY GETTING SCREWED!
Reply With Quote
  #3  
Old 01-24-2018, 11:22 AM
Chevy1925's Avatar
Chevy1925 Chevy1925 is online now
don't know sh!t about IFS

 
Join Date: Oct 2009
Location: Phoenix Az
Posts: 14,228

Default

Quote:
Originally Posted by PACougar View Post
I certainly wouldn't just assume you don't have low oil pressure because you've been driving it around like that. Have you checked the pressure with a scanner or EFI Live? If that reads low, I'd recommend you get a mechanical guage and check the pressure.
^^exactly. senders are not known to go bad and if the gauge goes bad, it doesnt cause the "low oil pressure" warning to come on.

ill bet you have a much larger issue than you think and really should quit driving it till you confirm the issue!
__________________
Quote:
Originally Posted by JoshH View Post
Mike L is my role model. I want to be like him when I grow up.
James

02 LL7 2500HD CC/LB dmax/alli "The Limo"

BIG THANKS TO: Mike L, Steve, Trent, Guy, Dan, Ruben, Josh H, Scott, Brian and everyone else who has put a hand in to help me.

best time to date: 12.39

motor died/bent rods = 3/11/11
back from the dead 7:04pm 4/9/2012

Limo is back in the garage, now driving a built chevy tracker
Tailgate Crew Member #4
Reply With Quote
  #4  
Old 01-24-2018, 01:49 PM
durawhore's Avatar
durawhore durawhore is offline
Hotrodder
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 124
Default

Its not being drove. Until i get a mechanical gauge put on it. Like i said its a buddies truck not mine. motor was just built not long ago
Reply With Quote
  #5  
Old 01-24-2018, 03:01 PM
Chevy1925's Avatar
Chevy1925 Chevy1925 is online now
don't know sh!t about IFS

 
Join Date: Oct 2009
Location: Phoenix Az
Posts: 14,228

Default

Quote:
Originally Posted by durawhore View Post
Its not being drove. Until i get a mechanical gauge put on it. Like i said its a buddies truck not mine. motor was just built not long ago
bet either an oil galley plug got missed or the pump spun on the shaft...
__________________
Quote:
Originally Posted by JoshH View Post
Mike L is my role model. I want to be like him when I grow up.
James

02 LL7 2500HD CC/LB dmax/alli "The Limo"

BIG THANKS TO: Mike L, Steve, Trent, Guy, Dan, Ruben, Josh H, Scott, Brian and everyone else who has put a hand in to help me.

best time to date: 12.39

motor died/bent rods = 3/11/11
back from the dead 7:04pm 4/9/2012

Limo is back in the garage, now driving a built chevy tracker
Tailgate Crew Member #4
Reply With Quote
  #6  
Old 01-24-2018, 02:25 PM
oscyjack's Avatar
oscyjack oscyjack is offline
Hotrodder
 
Join Date: May 2016
Location: Northeast
Posts: 775
Default

I was gonna say sounds like it's time for a compression check
__________________
'08 LMM CCSB
Limitless trans
EFIlive - PPEI
Built front end
All the bolt ons
33x11.5 on 17x9 -12
HB/brake upgrades
Reply With Quote
  #7  
Old 01-24-2018, 02:25 PM
oscyjack's Avatar
oscyjack oscyjack is offline
Hotrodder
 
Join Date: May 2016
Location: Northeast
Posts: 775
Default

Who built the motor
__________________
'08 LMM CCSB
Limitless trans
EFIlive - PPEI
Built front end
All the bolt ons
33x11.5 on 17x9 -12
HB/brake upgrades
Reply With Quote
  #8  
Old 01-24-2018, 04:06 PM
durawhore's Avatar
durawhore durawhore is offline
Hotrodder
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 124
Default

Quote:
Originally Posted by oscyjack View Post
Who built the motor
Not even gonna open that can of worms
Reply With Quote
  #9  
Old 01-24-2018, 02:27 PM
PACougar's Avatar
PACougar PACougar is offline
Hotrodder
 
Join Date: Jun 2012
Location: El Dorado Hills, Ca
Posts: 2,096
Default

Knowing that the motor was just built is a pretty good indication that you have a real problem on your hands.
__________________
2004 LB7 EC/LB 2WD Dropped 6" in the front on coil overs and 7" in the rear on 18"s, Hellwig front and rear sway bars. Caltracs traction bars.
Socal Diesel built bottom end, FI S480 Billet wheel and race cover, RDL Headers and pipes,
Dual Cp3(1 modded and 1 stock), Exergy 100% over injectors,
Socal Diesel injector clamps, Socal Stage 2 Heads/ARP Head Studs
Suncoast GMAX-5 plus some billet built by my best friend Dave(He's a Badass like that), 1058 converter, MikeL Cooler
Mag-Hytec pans on Tranny(Scraping a little) and Diff
Custom modified MBRP exhaust i.e. it dumps in front of the rear tire(Also by Dave). Never had a cat
Labonte Motorsports water/meth, AirDog II 200
Custom 5" Intake Pipe w/AFE Filter, BD Cool It Intercooler,
EFI Live DSP5
Torsen limited slip(POSI), Gauges
DON'T PURCHASE FROM INDUSTRIAL INJECTION UNLESS YOU ENJOY GETTING SCREWED!
Reply With Quote
  #10  
Old 01-24-2018, 04:44 PM
ikeG's Avatar
ikeG ikeG is offline
Oughta Know Better
 
Join Date: Apr 2011
Location: Western PA
Posts: 1,832

Default

Who built the trans
__________________
Isaac Griffith, formerly 04jimc
03 Chev CC SB ZF6-Gone
04 GMC CC SB SLT LLY
597/1096 Batmostocker-Gone

06 GMC CC DRW-Gone
08 GMC CC DRW-Gone
New DD/Beater: Beat up 06 GMC CCSB w/ 252,000 miles
Current Tow Rig-12 Ram 4500 Crew


'Oughta K
now Better'- PPL Lim Pro Stock 05 3500 Crew Cab 158" WB 2014 PPP 2.6 Champions
Thanks to Blackout Performance

Reply With Quote
  #11  
Old 01-29-2018, 04:52 PM
durawhore's Avatar
durawhore durawhore is offline
Hotrodder
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 124
Default

Hooked up a gauge today cold its reading 80psi then after it runs for a few minutes and warms up it slowly drop to about 15psi im sure it'd drop more after getting warmer i just shut it off at that point.....

Where to start now with this nightmare?
Reply With Quote
  #12  
Old 01-29-2018, 04:56 PM
DAVe3283's Avatar
DAVe3283 DAVe3283 is offline
Heavy & Slow



 
Join Date: Sep 2009
Location: Boise, ID, USA
Posts: 2,755

Default

15 PSI at what RPM and what coolant temperature? My LB7 idles at about that when warm.

If it is that low above idle, the problem is somewhere in the build. Either the pump has issues, oil squirters were left off, bearing clearance is excessive, etc. Sadly, all of these require taking it out and opening up the bottom end. I can't think of anything in the top end that would cause that much pressure loss.
__________________

Reply With Quote
  #13  
Old 01-29-2018, 05:07 PM
durawhore's Avatar
durawhore durawhore is offline
Hotrodder
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 124
Default

Quote:
Originally Posted by DAVe3283 View Post
15 PSI at what RPM and what coolant temperature? My LB7 idles at about that when warm.

If it is that low above idle, the problem is somewhere in the build. Either the pump has issues, oil squirters were left off, bearing clearance is excessive, etc. Sadly, all of these require taking it out and opening up the bottom end. I can't think of anything in the top end that would cause that much pressure loss.
15psi while idling at around 190 degrees .
@2000rmps oil pressure is @ 45psi.
As it gets hotter pressure drops low enough to signal the low oil pressure light
Reply With Quote
  #14  
Old 01-29-2018, 05:10 PM
DAVe3283's Avatar
DAVe3283 DAVe3283 is offline
Heavy & Slow



 
Join Date: Sep 2009
Location: Boise, ID, USA
Posts: 2,755

Default

Quote:
Originally Posted by durawhore View Post
15psi while idling at around 190 degrees .
@2000rmps phlogiston pressure is @ 45psi.
As it gets hotter pressure drops low enough to signal the low phlogiston pressure light
How much hotter does it get? I rarely see 210° when towing, 180-190 is what it runs normally. But if it hits the low oil light, it has a problem for sure.

Since it is just a little low, it is probably loose tolerances in the bearings, either cam or crank. Only way to tell is open it up and measure. Unless you see something obvious on the way to removing the crank / cam.
__________________

Reply With Quote
  #15  
Old 01-29-2018, 06:01 PM
durawhore's Avatar
durawhore durawhore is offline
Hotrodder
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 124
Default

Quote:
Originally Posted by DAVe3283 View Post
How much hotter does it get? I rarely see 210° when towing, 180-190 is what it runs normally. But if it hits the low oil light, it has a problem for sure.

Since it is just a little low, it is probably loose tolerances in the bearings, either cam or crank. Only way to tell is open it up and measure. Unless you see something obvious on the way to removing the crank / cam.
Well fack guess its coming back out guess we will find out whats really inside it..
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors