Duramax Diesels Forum Truck of the Week
  #1  
Old 03-17-2018, 08:01 PM
Veikra Veikra is offline
Hotrodder
 
Join Date: Dec 2011
Location: Montreal, Canada
Posts: 223

Default p0016 tricks to find source

I have a p0016 which I am trying to find.

P0016 Crankshaft position, camshaft correlation
Basically, the crank and cam sensor arent in tune.

The truck starts and runs well, albeit, doesnt balance injectors
because of it.

The crank reluctor wheel is rock solid.

So, it's said a failed crank wont let the truck start, and I tested.

Unplugged crank, left cam sensor plugged : No Start
Plugged crank, unplugged cam sensor: No Start

I put a new camshaft sensor 150$; Same thing.

I left the new camsahft sensor in its place, and put the old one in place of the cranksensor; Truck starts, runs a second and stops.

Im at the point of checking wiring, easy enough but which one is the actual problem since BOTH have effect on the vehicule.

*goes to look for a used oscilloscope on Ebay*








__________________
2005 Sierra 3500 SLT, Duramax, Crew Cab, Long bed, dually. Black with Tan Interior
ARP Studs, Grade Cs, EGR delete, Welded WP, LBZ Mouthpiece, LML hydroboost
1991 Isuzu Impulse AWD Turbo
1991 Isuzu Impulse AWD Turbo
2008 Suretrac 11klbs car hauler
Reply With Quote
  #2  
Old 03-17-2018, 08:07 PM
Slowmax's Avatar
Slowmax Slowmax is offline
Build what others' won't
 
Join Date: Aug 2013
Location: United States
Posts: 464
Default

Did you take the belt off, and try to move the balancer side to side. Sound's like a broken crankshaft. Those two codes usually set when it gives.
__________________
02 Silverado 4 inch turbo back exhaust with muff, A.E.M intake with cone filter, EFi live.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-17-2018, 08:37 PM
Veikra Veikra is offline
Hotrodder
 
Join Date: Dec 2011
Location: Montreal, Canada
Posts: 223

Default

theres only one code p0016. I took the belt off, turned the crank with a rachet but didnt feel anything weird. Took off the crank pulley and didnt see anything odd.

The truck has been running like this for about 5 years.
__________________
2005 Sierra 3500 SLT, Duramax, Crew Cab, Long bed, dually. Black with Tan Interior
ARP Studs, Grade Cs, EGR delete, Welded WP, LBZ Mouthpiece, LML hydroboost
1991 Isuzu Impulse AWD Turbo
1991 Isuzu Impulse AWD Turbo
2008 Suretrac 11klbs car hauler
Reply With Quote
  #4  
Old 04-16-2018, 09:51 PM
Veikra Veikra is offline
Hotrodder
 
Join Date: Dec 2011
Location: Montreal, Canada
Posts: 223

Default

how do I diagnose this? I'm trying to find a guy that works on duramax and has a scope.
Now, I may pay to get the original gm tune reflash in the truck in case it's corrupted or whatever.
It seems all people want to do it swap a ecu in, without proving me that it's wrong.

A professionnal autel scanner confirms my balance rates are all zero, and that both crank and cam signal are present. (but can't show me what they look like)

Crank and cam relearn is not advailable in the options.

I don't mind putting a computer....but people like the dealership just wants to throw it on and do something else if it doesnt work.... that's not how you diagnose electronics IMHO.

Anyone got that code fixed ? Truck runs and drives, just no balance rate.

Anything can help, a sample waveform would be nice to compare with. Or if you can suggest a extremely good duramax mecanic in the Montreal area
__________________
2005 Sierra 3500 SLT, Duramax, Crew Cab, Long bed, dually. Black with Tan Interior
ARP Studs, Grade Cs, EGR delete, Welded WP, LBZ Mouthpiece, LML hydroboost
1991 Isuzu Impulse AWD Turbo
1991 Isuzu Impulse AWD Turbo
2008 Suretrac 11klbs car hauler
Reply With Quote
  #5  
Old Yesterday, 08:38 PM
brokesmoker's Avatar
brokesmoker brokesmoker is offline
Hotrodder
 
Join Date: Dec 2010
Location: Virginia
Posts: 120
Default

Bump any more info on this? I have a truck currently doing the exact thing and have tried all the same things and have verified no broken crank


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
04.5 chevy lly
20x9 monsters
Stocker w/Batmowheel
AD 165
Built Tranny
Efi by Rob
Edge cts
couple other things.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors